Sulfatfritt - vad betyder det ?


I rengörings produkter finns det olika tensider för att kunna lösa smuts, fetter och olja - varav sulfater är en grupp av tensider, det finns många fler grupper.


Först av allt – sulfater är inte farliga, så ingen panik.  

Men de är uttorkande, de ligger i deras funktion, och vissa hundar mår bra/bättre av ett sulfatfritt alternativ.


I normala schampo ingår sulfater oftast därför att:

- Sulfater är oslagbara när det kommer till att lösa upp smuts, fett och olja. 

- Sulfater löser även upp silikoner. 

Med sulfater får pälsen den där gnistrande och gnisslande rena känslan, men gnisslet är ett tecken på att de naturliga oljor lösts upp och tvättats bort, detta kan ge bieffekter så som att irritera och torka ut huden och pälsen, detta gäller speciellt på hundar med känsliga hudar/pälsar och/eller vid omfattande grooming.


I det sulfatfria alternativet är sulfaterna utbytta till sulfonater och andra snällare typer av tensider som tvättar rent på ett skonsamt vis, men inte lika rent som med sulfater som vi är vana vid. 

Men om man väljer att gå på ett sulfatfritt alternativ ska man vara medveten om några saker:

 • Om man väljer ett sulfatfritt alternativ ska man använda t.ex produkter med silikon sparsamt eller bara silikoner som är lätta att tvätta bort (se lista nedan), alternativt ta till vana att djuprengöra pälsen lite då och då, eftersom de sulfatfria alternativen är dåliga på att rengöra bort silikoner.
 • Använder man mycket olja i pälsen kan det vara rekommenderat att schamponera 2 gånger.
 • Man måste ge huden /pälsen tid att ställa om sig innan man ser exakt hur det sulfatfria alternativet fungerar för din hund. Huden är van vid att producera mycket olja/fett till den hud som normalt får bad i sulfatshampoo, det tar en tid för huden att ställa om sig, och pälsen kan då upplevas som fet och/eller att man måste bada mer ofta än tidigare. Håll ut under omställningsperioden om du går denna väg.
 • Sulfatfria alternativ löddrar mindre, vilket inte betyder att de rengör sämre, bara att lödder funktion inte finns tillsatt.


Varför vill man då gå över till ett sulfatfritt schampo?

Som sagt är sulfaterna uttorkande och gör att huden måste producera mer olja/fett (hydrolipidfilm) för att hålla huden smidig och mjuk, och producera en underbar päls. Om man kan balanser om huden, kan huden spara denna näring till att hålla huden i perfekt skick istället, och på det viset kan man få en mycket friskare hud och päls. detta speciellt  på en hund som har tendenser att alltid ligga mot det torra hållet.

Naturligtvis kan det också vara så att Matte/Husse är miljömedveten och vill minska sin miljöbelastning .


Sulfonater klarar av att tvätta bort vissa silikoner, (se lista nedan),  silikoner som en del vill ha i pälsen för att skydda den. 

När man gå över till ett sulfatfritt alternativ kan hundens egen skyddsmekanik (hydrolipidfilmen) komma att ersätta det skydd som man använt  silikonerna till, så resultatet kan bli ett minskat behov att dessa silikoner, då huden har balanserat om sig.


Silikoner tvättbarhet

Silikoner som är lätta att tvätta bort- och kan tvättas bort med ett sulfatfritt alternativ

 • Dimethicone copolyol
 • Hydrolyzed wheat protein (hydroxypropyl polysiloxane)
 • Lauryl methicone copolyol
 • Silikoner med PEG i namnet

Silikoner som kan gå att tvätta bort med sulfatfritt eller kommer att avdunsta

 • Amodimethicone
 • Behenoxy dimethicone
 • Cyclopentasiloxane 
 • Cyclohexasiloxane 
 • Cyclomethicone
 • Cyclotetrasiloxane
 • Stearoxy dimethicone

Väljer du sulfattfritt - UNDVIK dessa silikoner

 • Cetearyl methicone
 • Cetyl dimethicone
 • Cyclopentasiloxane
 • Dimethicone
 • Dimethiconol
 • Phenyl Trimethicone
 • Stearyl dimethicone
 • Trimethylsilylamodimethicone


Vem kommer bli missnöjd om de går över till Sulfatfritt alternativ ? 

 • Ja de som inte tänker igenom hela kedjan , dvs de som använder produkter med silikoner i som komplement och inte djuprengör lite då och då. Detta eftersom det sulfatfria alternativet inte klarar av att ta bort silikonerna och med dem den smuts som fastnat i silikonet, efter ett tag kommer då  pälsen upplevas som matt och inte så hälsosam
 • Hundar som badar sällan. Om man har en hund som badar sällan och kanske tom tillbringar en hel del tid i smutsiga miljöer, kan en del föroreningar som fastnat i pälsen vara svåra att få bort för det sulfatfria alternativet.


Finns det en medelväg ?

Ja, det finns en medelväg. Sulfater har olika styrka, och irriterar hud olika mycket. Vill man fortsatt ha möjlighet att använda och sedan kunna tvätta bort silikoner, kan man kika efter produkter som är SLS fria, dessa produkter har endast lite snällare varianter av sulfater i sig, så det är relativt varsamt samtidigt som man får bort silikoner och andra föroreningar som kan vara svårt att få bort annars.


Tänkvärt:

I det schampo som du själv tvättar håret med, så har du väldigt stor chans att du har både SLS och andra sulfater (om du köper det mest vanliga schampo märkena i dagligvara-affären) . 

Du tvättar säkert håret flera gånger i veckan, och normalt sett klarar ditt hår av detta, genom att du använder balsam.

Vi vet att samma regler oftast inte gäller husse/matte och deras hundar, bara det bästa är gott nog till våra hundar, och det har vi respekt för. 

Det vi kräver av våra hundschampo är då att en hund som badar en gång i veckan / en gång i månaden / en gång i kvartalet - med den smutsnivån som detta det åstadkommer - ska ha ett mycket mildare schampo och ändå klara av att få det skinande rent med ökad smutsnivå.

Sulfater är inte farligt så länge man väljer att efterbehandla med ett balsam som återställer och skyddar huden innan hunden fått tillbaka sin hydrolipid film på hud och päls.Gå gärna tillbaka till sidan Support (här) för att läsa mer artiklar med fakta om hud/päls vs pälsvårdprodukter, om det intresserar digUpphovsrätt
Innehållet på den här webbplatsen är upphovsrättsskyddat och tillhör VIDog AB. Informationen på den här webbplatsen, inklusive men inte begränsat till stillbilder, rörliga bilder och ljud samt text och layout får inte, utom för rent privata syften eller där det är uttryckligen tillåtet, kopieras, reproduceras, förändras, överföras eller lagras i någon form överhuvudtaget. Att modifiera innehållet på den här webbplatsen är förbjudet.